Levandos
Levandos - dažnai jas matome, produktus su jomis, o iš kvapo pažintume turbūt net užrištomis akimis. Tačiau ar tikrai gerai jas pažįstame?
Parfumerė Julie Massé sako: „Levanda prideda žolelių natų, bet įdomu tai, kad pridėję jas prie kitų kvapų natų levandų kvapą galite padaryti vėsiu, net primenančiu gaivų mėtų kvapą arba atvirkščiai galite jį padaryti šiltu, beveik aštriu, primenantį tvankios vasaros nakties kvapą.“
Manoma, kad levandos kilusios iš Indijos aukštumų, tačiau šiandien jomis galima džiaugtis visose saulėtose, akmenuotose, gerai nusausintose pasaulio vietose. Visgi Prancūzija vis dar yra auginimo centras: kasmet užauginama 80 000 kilogramų ir daugiau levandų. Pavadinimas kilęs iš lotynų kalbos „lavere“ reiškia „maudytis“, romėnai savo vonias kvepino levandų aliejumi. Viduramžiais levandomis buvo išbarstytos bažnyčių ir namų grindys, kvepinami skalbiniai ir drabužiai, taip pat laikomos maišeliuose prie maisto, kadangi levandos padeda atbaidyti vabzdžius. Anglijoje atėjus Tiudorų laikui, dygsniuoti apsiaustai ir kepurės buvo prikemšamos levandomis.
Levandos puikiai dera su kitais aromatiniais ingredientais, tokiais kaip pušis, šalavijas ir rozmarinas, taip pat pačiuliais, ąžuolo, samanos, bergamotės, nerolių ir apelsinų žiedais.
Bene svarbiausia levandų eterinio aliejaus savybė – tai gebėjimas padėti suderinti protą, sielą ar kūną ir paskatinti sveikimo procesą.